Hotelarstwo
Technik hotelarstwa
Technikum 5-letnie
Kwalifikacje:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Główne zadania i czynności zawodowe:
-
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
- przygotowywania i podawania śniadań.
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
-
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
- rezerwacji usług hotelarskich.
- obsługi gości w recepcji.
Predyspozycje do wykonywania zawodu:
- komunikatywność
- spostrzegawczość
- cierpliwość
- życzliwość i otwartość
- subtelność
- dokładność
- odporność emocjonalna
- wysoka kultura osobista
- samodzielność
- asertywność
- podzielność uwagi
- umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu
- gotowość do pracy w szybkim tempie
- łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej
- wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny
- gotowość do tworzenia i podtrzymywania sieci kontaktów z klientami
- zainteresowania menedżerskie
- zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych
Warunki pracy:Będziesz pracować:
- przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
- w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
- również w recepcji lub biurze managera obiektu hotelarskiego
- mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)
- w zmiennych warunkach, w pomieszczeniu zamkniętym, czasem na zewnątrz
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
- w hotelach, pensjonatach i motelach
- w zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych
- w domach wypoczynkowych i ośrodkach SPA
- w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach
- w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej
- na promach, na kolei, w komunikacji lotniczej
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Szkoła Branżowa I Stopnia Specjalna 3-letnia
Kwalifikacje:
- HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
Główne zadania i czynności zawodowe:
-
HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
- wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości.
- wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
- wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości.
- wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
- wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.