04:49

Hotelarstwo

Technik hotelarstwa

Technikum 5-letnie
Kwalifikacje:
  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Główne zadania i czynności zawodowe:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
    • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
    • przygotowywania i podawania śniadań.
    • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji
    • rezerwacji usług hotelarskich.
    • obsługi gości w recepcji.

Predyspozycje do wykonywania zawodu:

  • komunikatywność
  • spostrzegawczość
  • cierpliwość
  • życzliwość i otwartość
  • subtelność
  • dokładność
  • odporność emocjonalna
  • wysoka kultura osobista
  • samodzielność
  • asertywność
  • podzielność uwagi
  • umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu
  • gotowość do pracy w szybkim tempie
  • łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej
  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny
  • gotowość do tworzenia i podtrzymywania sieci kontaktów z klientami
  • zainteresowania menedżerskie
  • zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia
  • gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych
Warunki pracy:
Będziesz pracować:
  • przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
  • w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
  • również w recepcji lub biurze managera obiektu hotelarskiego
  • mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)
  • w zmiennych warunkach, w pomieszczeniu zamkniętym, czasem na zewnątrz

Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:

  • w hotelach, pensjonatach i motelach
  • w zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych
  • w domach wypoczynkowych i ośrodkach SPA
  • w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach
  • w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej
  • na promach, na kolei, w komunikacji lotniczej

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Szkoła Branżowa I Stopnia Specjalna 3-letnia
Kwalifikacje:
  • HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie

Główne zadania i czynności zawodowe:

  • HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
    • wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości.
    • wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
    • wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości.
    • wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
    • wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.