HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Główne zadania i czynności zawodowe:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
przygotowywania i podawania śniadań.
organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
rezerwacji usług hotelarskich.
obsługi gości w recepcji.
Predyspozycje do wykonywania zawodu:
komunikatywność
spostrzegawczość
cierpliwość
życzliwość i otwartość
subtelność
dokładność
odporność emocjonalna
wysoka kultura osobista
samodzielność
asertywność
podzielność uwagi
umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu
gotowość do pracy w szybkim tempie
łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej
wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny
gotowość do tworzenia i podtrzymywania sieci kontaktów z klientami
zainteresowania menedżerskie
zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia
gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych
Warunki pracy: Będziesz pracować:
przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
również w recepcji lub biurze managera obiektu hotelarskiego
mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)
w zmiennych warunkach, w pomieszczeniu zamkniętym, czasem na zewnątrz
Możliwości pracy w zawodzie: Możesz pracować między innymi:
w hotelach, pensjonatach i motelach
w zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych
w domach wypoczynkowych i ośrodkach SPA
w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach
w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej
na promach, na kolei, w komunikacji lotniczej
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Szkoła Branżowa I Stopnia Specjalna 3-letnia
Kwalifikacje:
HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
Główne zadania i czynności zawodowe:
HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
wykonywania prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości.
wykonywania prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości.
wykonywania prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
wykonywania prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.