Żywienie i Usługi Gastronomiczne
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technikum 5-letnie
Kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Główne zadania i czynności zawodowe:
-
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- oceniania jakości produktów.
- przechowywania żywności.
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy.
- obsługi sprzętu gastronomicznego.
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
- wydawania dań.
-
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- oceniania jakości żywności.
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
- wykonywania usług gastronomicznych.
- ekspedycji potraw i napojów.
Warunki pracy:Będziesz pracować:
- przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
- ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych
- w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe)
- przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
- często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
- mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
- w restauracjach
- w zakładach gastronomicznych
- w hotelach
- w kawiarniach, pubach, dyskotekach
- w firmach cateringowych
- podczas imprez okolicznościowych
- we własnej firmie
Kucharz
Szkoła Branżowa I Stopnia 3-letnia
Kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Główne zadania i czynności zawodowe:
-
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- oceniania jakości produktów.
- przechowywania żywności.
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy.
- obsługi sprzętu gastronomicznego.
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
- wydawania dań.
Predyspozycje do wykonywania zawodu:
- komunikatywność
- spostrzegawczość
- kreatywność
- cierpliwość
- subtelność
- dokładność
- odporność emocjonalna
- elastyczność i otwartość na zmiany
- gotowość do ciągłej nauki
- wysoka kultura osobista
- samodzielność
- podzielność uwagi
- gotowość do pracy w szybkim tempie
- łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej
- wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny
- zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych
Warunki pracy:Będziesz pracować:
- przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
- ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych
- w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe)
- przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
- często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
- mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
- w restauracjach
- w zakładach gastronomicznych
- w hotelach
- w kawiarniach, pubach, dyskotekach
- w firmach cateringowych
- podczas imprez okolicznościowych
- we własnej firmie
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Szkoła Branżowa II Stopnia 2-letnia
Kwalifikacje:
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Główne zadania i czynności zawodowe:
-
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- oceniania jakości żywności.
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
- wykonywania usług gastronomicznych.
- ekspedycji potraw i napojów.
Predyspozycje do wykonywania zawodu:
- komunikatywność
- spostrzegawczość
- kreatywność
- cierpliwość
- życzliwość i otwartość
- dokładność
- elastyczność i otwartość na zmiany
- gotowość do ciągłej nauki
- wysoka kultura osobista
- samodzielność
- asertywność
- podzielność uwagi
- gotowość do pracy w szybkim tempie
- łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej
- wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny
- gotowość do tworzenia i podtrzymywania sieci kontaktów z klientami
- zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych
Warunki pracy:Będziesz pracować:
- przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
- ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych
- w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe)
- przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
- często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
- mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
- w restauracjach
- w zakładach gastronomicznych
- w hotelach
- w kawiarniach, pubach, dyskotekach
- w firmach cateringowych
- podczas imprez okolicznościowych
- we własnej firmie
Pracownik pomocniczy gastronomii
Szkoła Branżowa I Stopnia Specjalna 3-letnia
Kwalifikacje:
- HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Główne zadania i czynności zawodowe:
-
HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
- sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
- wykonywanie prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów.
- sporządzanie półproduktów i potraw warzywnych, owocowych, mięsnych, ryb, mącznych, ciast, deserów.
- wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą gości.
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
- realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności.
- wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.