35:29

Żywienie i Usługi Gastronomiczne

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Technikum 5-letnie
Kwalifikacje:
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Główne zadania i czynności zawodowe:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    • oceniania jakości produktów.
    • przechowywania żywności.
    • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy.
    • obsługi sprzętu gastronomicznego.
    • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
    • wydawania dań.
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
    • oceniania jakości żywności.
    • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
    • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
    • wykonywania usług gastronomicznych.
    • ekspedycji potraw i napojów.

Warunki pracy:
Będziesz pracować:
  • przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
  • ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych
  • w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe)
  • przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
  • często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
  • mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)

Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:

  • w restauracjach
  • w zakładach gastronomicznych
  • w hotelach
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach
  • w firmach cateringowych
  • podczas imprez okolicznościowych
  • we własnej firmie

Kucharz

Szkoła Branżowa I Stopnia 3-letnia
Kwalifikacje:
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Główne zadania i czynności zawodowe:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
    • oceniania jakości produktów.
    • przechowywania żywności.
    • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy.
    • obsługi sprzętu gastronomicznego.
    • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów.
    • wydawania dań.

Predyspozycje do wykonywania zawodu:

  • komunikatywność
  • spostrzegawczość
  • kreatywność
  • cierpliwość
  • subtelność
  • dokładność
  • odporność emocjonalna
  • elastyczność i otwartość na zmiany
  • gotowość do ciągłej nauki
  • wysoka kultura osobista
  • samodzielność
  • podzielność uwagi
  • gotowość do pracy w szybkim tempie
  • łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej
  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny
  • zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia
  • gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych
Warunki pracy:
Będziesz pracować:
  • przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
  • ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych
  • w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe)
  • przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
  • często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
  • mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)

Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:

  • w restauracjach
  • w zakładach gastronomicznych
  • w hotelach
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach
  • w firmach cateringowych
  • podczas imprez okolicznościowych
  • we własnej firmie

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Szkoła Branżowa II Stopnia 2-letnia
Kwalifikacje:
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Główne zadania i czynności zawodowe:

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
    • oceniania jakości żywności.
    • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia.
    • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej.
    • wykonywania usług gastronomicznych.
    • ekspedycji potraw i napojów.

Predyspozycje do wykonywania zawodu:

  • komunikatywność
  • spostrzegawczość
  • kreatywność
  • cierpliwość
  • życzliwość i otwartość
  • dokładność
  • elastyczność i otwartość na zmiany
  • gotowość do ciągłej nauki
  • wysoka kultura osobista
  • samodzielność
  • asertywność
  • podzielność uwagi
  • gotowość do pracy w szybkim tempie
  • łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej
  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny
  • gotowość do tworzenia i podtrzymywania sieci kontaktów z klientami
  • zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia
  • gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych
Warunki pracy:
Będziesz pracować:
  • przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo
  • ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych
  • w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe)
  • przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
  • często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi
  • mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)

Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:

  • w restauracjach
  • w zakładach gastronomicznych
  • w hotelach
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach
  • w firmach cateringowych
  • podczas imprez okolicznościowych
  • we własnej firmie

Pracownik pomocniczy gastronomii

Szkoła Branżowa I Stopnia Specjalna 3-letnia
Kwalifikacje:
  • HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne

Główne zadania i czynności zawodowe:

  • HGT.04 Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
    • sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
    • wykonywanie prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów.
    • sporządzanie półproduktów i potraw warzywnych, owocowych, mięsnych, ryb, mącznych, ciast, deserów.
    • wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą gości.
    • wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
    • realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności.
    • wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.